#39 - whatsapps i Plató
Feb 08, 2021 1:01 am
hola!
Aquesta setmana vinc amb moltes idees inconnexes entre elles. Però abans d'això, segueixo en la meva aventura de generar 1 vídeo cada setmana. En aquesta ocasió parlo de les llibretes. Com vaig comentar fa temps, m'apassionen les llibretes i l'organització. Pots veure el vídeo en aquest enllaç.
Després de 3 vídeos he après la 1a idea interessant d'això de fer vídeos. Com més sobreactuo a la càmera, més natural em veig. Si em gravo parlant "normal", després quan veig el vídeo em semblo avorridíssim. Si quan em gravo "sobreactuo" una mica intentant ser més emocionant i didàctic, després al vídeo em veig bé.
Dit això, anem per feina.
prendre notes.
Com saps, sóc molt pesat amb el tema prendre notes i capturar informació. Véase el vídeo del qual et parlava fa un moment. Recentment m'he acostumat a fer servir el WhatsApp per recordar-me de coses interessants que escolto. Em passa sovint que aprenc una idea interessant escoltant un podcast o llegint. M'agrada apuntar-les, i fins ara anava a buscar una llibreta a l'app del mòbil. Això naturalment feia que em distragués massa del llibre o el podcast.
Ara, si tinc el mòbil a mà, m'envio una nota de veu de Whatsapp a mi mateix. En només 20 segons puc explicar-me a mi mateix "una idea de la dependència a les xarxes socials és el reforç positiu intermitent, una tècnica aplicada fins a l'extrem en les màquines escurabutxaques, que s'utilitza blablabla...". Escriure-ho seria llarguíssim.
Després, quan estic a l'ordinador, ja inverteixo 5 minuts a recuperar la nota de veu i organitzar les idees a Notion.
Si vols tenir una conversa al WhatsApp amb tu mateix, és tan fàcil com crear un grup amb un amic teu, i després el fas fora. Només quedaràs tu al grup.
Plató i la democràcia.
Recentment he començat a escoltar podcasts de filosofia. Em sembla increïble com, tot allò que a batxillerat no li trobava cap mena de sentit, ara m'encanta escoltar-ho i reflexionar-hi.
No sé si és perquè:
- Els podcasts ho expliquen millor que el profe.
- Tinc més eines vitals per entendre moltes de les preguntes clàssiques de la filosofia.
Sigui com sigui, aquests dies escoltava les crítiques que Plató feia a la democràcia. Casualitat que d'aquí a una setmana tenim eleccions a Catalunya. Segons ell, la democràcia era lamentable. Era el govern de les opinions, el govern del desgovern. No s'imposava la Veritat, s'imposava allò que el poble volia creure veritat.
Per a Plató, el govern ideal era el govern de l'Aristocràcia: les persones que tenien el coneixement filosòfic.
Cal entendre que la democràcia de la Grècia de plató era una mica diferent de la nostra: era una democràcia directa, la nostra és representativa. En una democràcia directa, tots els ciutadans s'implicaven directament en els assemblees i les decisions (bé, "tots": homes majors d'edat, que no fossin ni esclaus ni estrangers.)
Segons plató, la seva democràcia grega no era un bon mètode perquè:
- L'opinió pública no és una bona seleccionadora de governants.
- La democràcia afavoreix els mals lideratges.
- Les llibertats democràtiques són caldo de cultiu per a la rebel·lió ciutadana.
- La democràcia fallida dóna pas a la tirania.
Segons Plató, era preferible un govern democràtic on només participessin els filòsofs, aquelles persones preparades per a enfrontar-se als reptes d'un governant. D'aquesta idea en va néixer la seva Acadèmia.
En aquestes èpoques, sempre m'agrada recordar les sabies paraules d'Ingatius Farray:
La democràcia garanteix que no siguem governats millor del que ens mereixem.
Ens llegim la setmana que ve!
Albert
Qéh