#52 - deliberate practice.
Jun 06, 2021 11:00 pm
hola!
Després d'unes setmanes de desconnexió de Newsletter, tornem a la productivitat! La veritat és que em volia agafar una setmana de descans, però a partir d'aquí cada diumenge al vespre tenia la sensació d'oblidar alguna cosa, i recordava que no havia fet la newsletter.
Durant aquest temps he publicat un parell més de vídeos a Youtube:
- La tècnica productiva del pilot, l'avió i l'enginyer.
- Un repàs una mica íntim a les meves finances personals.
Feta la promoció, anem a la newsletter!
Avui parlarem de la deliberate practice, que traduiríem al català com a "pràctica deliberada".
què es la pràctica deliberada?
Practicar una habilitat fora de la zona de confort.
Una idea bastant bàsica. Quan som petits ho fem constantment: per aprovar un examen, aprendre a tocar un instrument o aprendre a jugar a un esport, hem de practicar provant, equivocant-nos, repetint,... Perquè, bàsicament, en la nostra zona de confort no sabem ni aprovar aquell examen, ni tocar l'instrument, ni jugar a l'esport.
un exemple.
Posaré l'exemple d'aprendre a tocar la guitarra. Tocar la guitarra és un bon exemple perquè és molt fàcil dir que vas a "practicar", i acabar tocant les tres cançons de sempre una vegada i una altra. Aquesta pràctica, basada en una simple repetició que no m'exigeix gaire esforç, no és pràctica deliberada.
En canvi, quan vull aprendre una nova cançó, i per a aconseguir-ho he de concentrar-me, entendre nous acords, aprendre noves posicions dels dits, i equivocar-me 100 vegades, això sí que és pràctica deliberada. És aquí quan realment m'estic convertint en un millor guitarrista.
La clau és aquesta: practicar en un nivell per sobre del teu. I això depèn de la nostra actitud.
Tocar les cançons de sempre a la guitarra o forçar-me a aprendre'n una de nova depèn principalment que jo ho decideixi.
com ho apliquem a la productivitat?
M'agrada que em facis aquesta pregunta.
Tinc la sensació que, quan arribem a la vida adulta, abandonem la pràctica deliberada. Ens acomodem.
Tots volem una feina millor, una posició millor, més responsabilitat i més diners. Aquestes coses acostumen a venir amb una combinació de ser un millor treballador i tenir sort.
La sort no la podem controlar, però les nostres habilitats com a professional sí.
Això no obstant, volem tot el contrari a la deliberate practice. El que volem és una feina estable, on ens sentim còmodes, tinguem reptes però no gaires, i ens hàgim d'esforçar, però no gaire. Si la nostra feina fos tocar la guitarra, ens agradaria que el 90% de la nostra jornada laboral fos tocar les mateixes 3 cançons que ja sabem.
Així no ens convertim en un millor professional.
Només millorarem si ens sotmetem a la pressió de nous reptes que ens requereixen adquirir noves habilitats.
Et puc posar un altre exemple, la cuina. Encara que facis 1.000.000 d'ous ferrats, no et convertiràs en un millor cuiner. Seràs un millor cuiner quan t'enfrontis al repte d'aprendre a cuinar un nou plat, i l'aprenguis, i després et proposis aprendre'n un de nou, i també l'aprenguis, i així fins al final.
com he de fer deliberate practice?
Òbviament, això de voler millorar ho hem de fer amb cap.
És important que:
- Identifiquem on val la pena fer deliberate practice
- Ens organitzem de manera òptima.
identificar on fer deliberate practice.
Per tal de millorar en una activitat que et sigui útil a la teva carrera professional, fixa't en dues coses. Hauríem de voler millorar en habilitats que són:
- Rares (escasses)
- Valuoses. Aporten un valor a l'empresa.
Si et costa identificar-les per tu sol, una bona idea és anar al teu cap (jefe) i preguntar-li directament què has de fer per a ser un top performer. Un treballador que destaqui.
com enfocar la deliberate practice.
El meu millor consell és que ho facis en forma de projectes. Posa't una meta clara, munta't uns hàbits, i esforçat per adquirir aquesta habilitat treballant en tasques que et requereixin esforç.
Jo ho faig amb els projectes personals, per exemple.
- Per a adquirir l'habilitat de copywriting, em poso la meta d'enviar 50 newsletters, escric una newsletter cada setmana, i m'esforço a fer cada newsletter una mica millor que l'anterior.
- Per adquirir l'habilitat de storytelling, em proposo aconseguir 1000 subscriptors a YouTube, publico un vídeo (quasi) cada setmana i miro que cada vídeo sigui una mica millor que l'anterior.
Si t'hi fixes, és una estructura semblant a la que fèiem a l'escola. Per aprendre a fer equacions ens posaven un examen (meta), 1 hora de matemàtiques cada dia (hàbit), i deures que havíem de fer a casa, que cada cop eren més difícils. (esforç).
Ens llegim en la pròxima Newsletter!
Albert
Qéh