#2 - show your work!
May 24, 2020 11:01 pm
#2 - show your work!
Hola!
Segona setmana, tenia ganes d'escriure un altre cop. La veritat és que tinc una llista llarga de coses per parlar, i haver d'esperar una setmana per poder explicar-nos més coses se m'ha fet llarg. Però al ataque.
Últimament tinc una llista de llibres molt llarga per llegir. Són llibres que he escoltat persones que n'han tret una o dues idees importants, i per tant els poso a la llista. Però vaig pensar si tindria sentit llegir-me un llibre sencer si una persona ja m'ha explicat que els dos conceptes importants eren tal i qual. Així que he provat a veure què passa si directament busco un resum del llibre a internet, i en un quart d'hora puc extreure totes les idees interessant.
Ho he fet amb el llibre "Show your work", d'Austin Kleon.
Show your work
La idea principal de llibre ve a ser animar a la gent a compartir el seu treball de maner
a pública, superar aquesta por inicial del "què diran". El llibre anima al lector a superar el "què diran" i compartir les seves creacions per tres motius:
- Gaudir de ser un *amateur* en sentit literal (fer i compartir alguna cosa per amor a l'art, sense haver de ser un expert o buscar-ne un rendiment econòmic)
- El valor de compartir les idees perquè, només que aquesta idea ajudi a una persona, ja haurà valgut la pena.
- Compartir les teves creacions és la base per assolir un futur èxit a base del treball constant, i d'obtenir feedback del món per anar millorant el contingut.
Aquest resum del canal de youtube OPTIMIZE parla de cinc punts que em van convèncer bastant.
1. l'èxit de la nit al dia
L'èxit de la nit al dia no existeix.
Les històries d'emprenedors que creen un projecte, van a dormir, i l'endemà al matí s'han registrat 10.000 persones només passa a les pel·lícules. També és precisament a les pel·lícules on, si a la història hi ha un període de temps de treball dur i constant, se'l salten. Ens posen l'escena que està comprant un àtic a Manhattan al cap de 6 mesos.
Si ens fixem en casos reals del que diríem "èxit" (riquesa / reconeixement públic), l'èxit ve després d'un munt d'hores de treball constant. Un treball constant i silenciós però que no té morbo explicar a la tele. No ens explicaran que Elon Musk s'havia de dutxar al gimnàs quan va crear la seva empresa perquè no podia pagar l'aigua calenta de casa seva.
Per tant, per arribar a un potencial "èxit", quan abans comencis a ensenyar la teva feina al món, millor.
2. hi haurà haters
Quan adreça la preocupació de "hi haurà haters que es riuran de mi", el missatge és bastant directe. Igual que si algú ve a casa teva i es caga al teu menjador el faràs fora, igual si algú es caga en la teva feina a internet.
Has d'estar obert i aprofitar qualsevol crítica constructiva, però si és maleducada, has d'aprendre a bloquejar-ho de la teva vida i seguir amb la constància de *Show Your Work*.
3. la cadena creativa
Aquesta idea és la que més m'ha agradat. Presenten la productivitat com un procés creatiu continu, en què un projecte acaba amb l'inici d'una altra idea creativa. Així s'entra en un procés constant i disciplinat de crear contingut i treball que a poc a poc ens pot apropar a l'èxit.
Aquí posa l'exemple de persones que han tingut una carrera altament creativa / productiva, com Woody Allen, que des de l'any 1965 ha fet 53 pel·lícules (quasi 1 per any) o Michael Phelps, que entrenava cada dia de la setmana sistemàticament durant la seva carrera professional com a nadador.
4. micro-sabàtics
Enllaçant-ho amb la idea de la cadena creativa, defensen la idea de tenir petits moments sabàtics, de descans, cada dia o setmana. Això per dos motius.
- Si entenem el descans com a un període relativament llarg, com per exemple prendre'ns un any sabàtic, destrueix completament la idea de la creativitat contínua. Si jo estic 11 mesos de l'any treballant com un boig i després arriba l'agost i desconnecto 1 mes per complet, trenco la inèrcia que havia aconseguit fins a aquest moment.
- El descans / relax és una eina molt útil pel procés creatiu. Si jo em proposo ser una persona productiva els pròxims mesos, l'única manera de fer-ho sostenible en el temps és cuidant de mi mateix i tenint aquests "moments sabàtics" cada dia, que vindria a ser el típic moment de desconnexió. Aquí recomana que trobem quina és la cosa #1 que necessitem per sentir-nos productius, i assegurar-nos que li donem prioritat. (Anar al gimnàs, dormir 8 hores, meditar, el que sigui)
5. vols followers?
Si, com jo, t'estàs plantejant compartir més la teva feina, és perquè al final volem crear algun impacte positiu en la gent que ens segueixi, tenir una petita base de *followers*. *Show your work* es presenta com una solució per això perquè per aconseguir arribar a més gent, el millor és centrar-se en el contingut. El marketing i la promoció està molt bé per ajudar-te, però el rei és el contingut, i més a internet.
La clau per guanyar seguidors és donar-los un valor real, crear contingut que faci que la gent ens vulgui seguir. És la base d'un creixement d'audiència sostenible.
"Be worthy of having more followers."
Una frase que m'ha agradat molt era "be worthy of having more followers". Que vindria a ser alguna cosa així com "mereixe't tenir més seguidors".
resum o llibre?
Doncs la veritat és que, després d'haver vist quatre resums i vídeos, estic bastant satisfet del que he après. Crec que, en aquest cas d'un llibre de no-ficció amb unes idees clares, ha estat més eficient passar una hora llegit diferents resums, que haver de llegir-me el llibre sencer. Llegir-me'l hauria requerit invertir mínim el doble de temps, i no crec que hagués acabat extraient el doble d'idees.
🤘🏽preferits
No volia acabar la newsletter sense fer un parell de recomanacions que m'han agradat aquesta setmana.
🎙 podcast
Vaig escoltar un episodi del podcast Not Overthinking on reflexionaven si ser ambiciós era una virtut. Concretament, començaven la reflexió perquè s'havien adonat que, quan preguntaven als seus amics què busquen una parella, molta gent començava "m'agradaria estar amb una persona que sigui ambiciosa"
Ho podeu escoltar en aquest enllaç i també el podeu trobar a Spotify / Apple.
💰 diners
L'imprescindible d'aquesta setmana és aquest fil de Joan Tubau sobre finances personals. 75 punts idees curtes per aprendre a gestionar els teus diners.
Us poso aquí l'enllaç de cardinal on es pot llegir millor que a twitter.
🎧 música
Últimament escoltar música sense lletra em va molt bé per concentrar-me. He descobert Costantino Carrara, un noi italià que fa versions només en piano de cançons actuals.
En aquest enllaç hi ha una de les seves versions, però també el podeu trobar a spotify
Com sempre, qualsevol idea que t'hagi vingut llegint aquesta newsletter, estaré encantat que em contestis a aquest correu!
Ens llegim la setmana que ve,
Albert
Qéh