#32 - per què dormim?

Dec 21, 2020 1:01 am

image


hola!

Com us explicava la setmana passada, estic escoltant Why We Sleep i estic aprenent un munt de coses. Porto quinze dies compartint dades curioses amb tothom qui em pregunta. Així que compte amb el que em pregunteu.


Una de les primeres coses que vaig aprendre del llibre és una cosa que realment mai havia arribat a plantejar-me. Per què hem de dormir?


En un primer moment, dormir no sembla una estratègia gaire bona per sobreviure. Haver de passar 1/3 del teu dia - o millor dit, la nit - en un estat inconscient no sembla la millor manera d'estar pendent dels perills que hi puguin haver. Això no obstant, si no dormim ens sentim terriblement cansats, malhumorats i perdem moltes habilitats cognitives i físiques. Intentar conduir sense haver dormit una nit és com intentar conduir superant el límit d'alcohol en sang permès.


No només nosaltres, totes les espècies animals mostren algun tipus de son en la seva conducta.


Per tant, durant el son ha de passar alguna cosa. Hi ha d'haver algun motiu perquè dormim.


per què dormim?

A part de molts beneficis per la salut, hi ha dos beneficis cognitius que m'han cridat molt l'atenció: la memòria i la creativitat. Ajuden a donar un sentit evolutiu i intel·lectual al son, més enllà del descans.


la memòria.


Hi ha molta evidència científica que demostra que el son és una part clau de la memòria. Quan dormim, tot el que hem après i ens ha passat durant el dia passa a assimilar-se i organitzar-se a la nostra ment. Si has vist la pel·lícula Inside Out, mostren com passa això amb els records: durant el dia, el nostre cervell va generant aprenentatge i records, que s'emmagatzemen en una memòria limitada, a curt termini. Durant la nit, aquests records i aprenentatges passen a la memòria a llarg termini, el que seria un disc dur molt més gran.


Per tant, dormir ajuda a la memòria:


  • Assimilant els conceptes i experiències per guardar-los a llarg termini.
  • Alliberant espai a la memòria a curt termini perquè l'endemà puguem seguir aprenent.


Aquest primer benefici ja ens dóna una comprensió de per què és tan important com a espècie que dormim. És l'única manera de generar aprenentatge de veritat.


la memòria motriu.


Dormir no només és beneficiós per a la memòria "intel·lectual" (recordar dades, esdeveniments, conceptes...). També és clau per a la memòria motriu, les habilitats físiques. També s'anomena memòria muscular.


Per exemple, si toques algun instrument potser t'ha passat: intentes tocar una cançó o un fragment tota una tarda i no t'arriba a sortit bé mai. Vas a dormir i, l'endemà, pots tocar aquella peça o cançó sense problemes. Què ha passat durant la nit perquè l'hagis après? El teu cervell ha pogut processar l'aprenentatge i crear les connexions suficients per adquirir aquesta habilitat muscular.


Sempre recordo una entrevista que vaig escoltar al Xavi quan jugava al Barça, que deia que per a ell dormir bé era importantíssim. Dormia 8 hores cada nit, i també feia cada dia una migdiada d'una hora, amb pijama i tot. I les habilitats del Xavi amb la pilota estan bastant clares.


Segurament has sentit a parlar algun cop del son REM i el son No-REM. Doncs el son No-REM és el responsable de tots aquests beneficis per a la memòria.


la creativitat.


El son No-REM ens ajuda a assolir coneixements, guardar-los a la ment per construir una bona memòria. Doncs bé, el son REM és tan o més important. La fase REM és on el cervell interrelaciona aquestes idees, crea connexions amb experiències passades que ja teníem al cervell. Les interconnecta de maneres que estant conscients no podríem. D'aquí sorgeix la creativitat: l'associació d'idees d'una manera nova, que fins ara no havíem pensat.


Li dic creativitat, però també en podríem dir intel·ligència. Avui en dia, ser capaç de tenir bones idees i relacionar conceptes de manera diferent a altres cervells ens fa entendre el món complex en el que vivim, i tenir un valor diferencial com a treballador.


la importància de dormir.


Em va agradar molt el comentari que fa l'autor quan intenta valorar la importància de dormir bé. Si parléssim del son com si d'una medicina es tractés, seria una passada. Una medicina que ens permet:


- Estar de més bon humor

- Sentir-nos menys fatigats

- Tenir millor memòria

- Ser més creatius

- Tenir millor rendiment físic

- Reduir el risc de patir malalties cardiovasculars

- ...


I tot això, gratis.


Ens llegim la setmana que ve!


Albert

Qéh

Comments