#19 - notion.
Sep 20, 2020 11:01 pm
hola!
Sembla que oficialment ja s'acaba l'estiu, i és algo que ja em convé. Tinc una mania que des de Sant Joan fins la Mercè, la meva vida entra en una mena d'estiu vital en que no em puc prendre res de manera gaire seriosa. Vaig tot el dia en pantalons curts, menjo gelats i m'autoenganyo els caps de setmana pensant que estic de vacances, i que la setmana és només un parèntesi en la meva vida d'escapades i relax.
Però bueno, ja arribem a La Mercè i això donarà pas als pròxims nous mesos de serietat, productivitat i rutina que també trobo que tenen el seu encant.
💡 lo d'avui.
Fa uns mesos us vaig explicar el que m'agradaven les llibretes, estructurar coses, prendre notes i organitzar-me. Sempre havia buscat una solució digital que em servís per tot: des d'apuntar-me una idea a gestionar totes les publicacions d'un projecte personal com és Qéh.
Després de moltes proves, crec que l'he trobat.
Aquest software és Notion.
Notion és un software de note-taking extremadament complet. Us podríeu imaginar la típica app per prendre notes (la de l'iPhone, Evernote, n'hi ha mil) però molt més potent: més configurable, més personalitzable, amb més maneres de tractar la informació. Però molt minimalista. I gratis.
M'agrada que és multiplataforma: versió web, d'escriptori, d'iPad, d'iPhone i d'Android.
Avui us explico com faig servir jo Notion.
📝 bàsics.
El funcionament de Notion és molt senzill: diferents llibretes que contenen totes les pàgines que tu vulguis.
Les pàgines són molt configurables: text, llistes, bases de dades, calendaris, taules... de manera que no et sents limitat com en altres aplicacions de notes, on no hi ha gaire més opció que escriure text o fer llistes.
Li dono dos usos principalment a Notion:
- Gestor de projectes.
- El segon cervell.
⚙️ gestor de projectes.
Aquí és on resideix qualsevol idea que tingui a veure amb els meus projectes personals. Per exemple, aquesta newsletter. Idees, esborranys, articles, llistes tot ho centralitzo a Notion.
M'agrada que pots crear pàgines dins de pàgines (vindrien a ser notes dins de notes) i ho pots organitzar de manera clara i estètica, de manera que no et perdis entre tantes notes.
(Aquí pots veure la pàgina que surt si fessis clic a "Newsletter": apareixes a la pàgina que conté un llistat amb tots es esborranys. Si cliquéssis a qualsevol, veuries l'article que su vaig acabar enviant.) :
Una funcionalitat extra és que pots tenir notes compartides amb més usuaris. Això fa molt fàcil col·laborar en projectes en un estil Google Drive: tothom pot editar les pàgines i posar comentaris per als altres usuaris.
Per exemple, el meu company de pis i jo tenim una llibreta compartida on apuntem des de la llista de la compra fins a idees de projectes conjunts.
🧠 el segon cervell.
La vessant més personal. L'objectiu és tenir una manera de processar molta informació que el meu cervell humà no pot emmagatzemar, perquè seria massa. Amb Notion intento posar ordre a molts pensaments, idees, records, que d'altra manera acabaria perdent i que sé que a la llarga m'aportaran valor.
La meva pàgina personal es veu d'una manera així:
Hi ha una mica de tot: des de notes bàsiques com una llista de restaurants o receptes, fins a les meves teories que us acabo explicant per aquí. M'agradaria mencionar-ne dos de poc intuïtius:
- Personal advice: autocrítica. Recordatoris i consells a mi mateix que crec que no he d'oblidar. Coses com "no et justifiquis constantment" o "no preguntis, proposa".
- Storyworthy: un exercici que em vaig proposar fa uns mesos que consistia en respondre cada dia a la pregunta "què m'ha passat avui que sigui digne d'una història?" Res especialment complicat, un exercici com si fos un mini diari personal. L'objectiu era (i és):
- Tenir una llista de records xulos d'aquí a un temps.
- Millorar el meu storytelling. Fixar-me en aquestes coses que, quan algú em pregunti "què tal el dia?" O "i què, com va tot?", no em quedi en blanc. Potser penses que és una mica paranoic, però de veritat que m'ajuda en les relacions socials.
📕 llista de lectura.
També tinc un altre apartat que és la llista de lectura. Està organitzada en un procés de tres grans blocs: pendent, llegint, llegit.
(Aquí pots veure un exemple del que mencionava abans: he fet servir un Kanban Board, un dels diferents estils de taules que Notion ofereix).
M'agrada aquest sistema per dues raons:
- Tinc una llista fàcil de llibres que em vull llegir. Quan un llibre em crida l'atenció, l'apunto directament allà.
- Qualsevol ítem de la llista es converteix en una pàgina en si. Per tant, cada llibre té la seva pròpia pàgina a Notion on puc escriure què m'ha semblat, què he après, un petit resum... Ho estic trobant molt útil tant per resumir llibres d'intel·ligència com per reflexionar plasmar què m'ha semblat una novel·la.
(Aquí tens un exemple de la pàgina pròpia del llibre The Lean Startup Method.)
➕ més usos.
Hi ha una última raó per la qual m'agrada tant Notion: la comunitat que s'hi ha creat al voltant. Segueix sent una eina una mica niche, no tothom la coneix, i això facilita que, entre els que la utilitzem, ens donem consells, idees, o ens ensenyem com utilitzem notion. Aquí poso un llistat d'exemples de persones que m'han inspirat a crear les meves pàgines:
- La app que uso para organizar toda mi vida, de Marta Cruz
- Organiza tu vida conmigo, de Daniel Yubi.
- Bullet Journal. Matt Ragland ha estat el meu gurú del Bullet Journal en paper durant molt de temps, i té un video explicant com ho adaptaria ell a Notion per replicar totes les funcionalitats que ll dóna a la llibreta.
Com veus, m'encanta xafardejar com altra gent organitza la seva vida amb Notion. Però hi ha usos més específics:
- Un currículum online, de Miriam Gonzalez.
- El cole en casa, de Mauri Torra. En aquest article expliquen com la familia va tenir la necessitat d'organitzar horaris i tasques durant la pandèmia, perquè els post-its no donaven a l'abast.
- Blue Banana, aquí pots veure la pàgina principal de com s'organitzen en aquest e-commerce de roba.
- Directori de Newsletters, un exemple de com crear un llistat online perquè qualsevol persona hi pugui accedir. En aquest cas, un llistat de Newsletters.
Si has arribat fins aquí, només un recordatori: tot el que has vist fins ara ho pots fer a Notion gratis.
Què et sembla? Com fas servir Notion, tu? Vols que segueixi en un futur endinsant-me més en Notion a mesura que li vagi traient més suc?
Ens llegim la setmana que ve!
Albert
Qéh