Hey there fungi!
Nov 26, 2024 5:17 pm
Ensinnäkin kiitos, kun liityit mukaan tähän uuteen seikkailuun, joka on Kenonai Raw oma uutiskirje. Onpa jännittävää!
Alkuun pieni ilmoitusasia. Juhlimme pienimuotoisesti kirjoittajien ja lähipiirin kesken Karvoihin katsomassa-kirjan julkkareita lauantaina 30.11. Turussa Lounasravintola Bistrossa klo 15 alkaen. Sinne ovat toki muutkin tervetulleita, saa tulla moikkaamaan kasvotusten, jos pyörit Turun alueella. Paikan päällä saat myös halutessasi ostettua kirjan minulta allekirjoituksella varustettuna.
Sukelletaanpas sitten pidemmittä puheitta itse aiheeseen.
FUNKTIONAALISET/LÄÄKINNÄLLISET SIENET
Sienten käyttö ruuanlaiton lisäksi terveyden edistämisessä ei ole mikään uusi konsepti. Kiinassa niitä on käytetty muinaisten kirjoitusten mukaan jo tuhansia vuosia. Japanissa niitä käytetään nykyäänkin syövän hoidossa. Jopa jäämies Ötzillä oli pussukassaan kahta eri sienilajia, yksi sytykkeeksi ja toinen loisia vastaan.
Lääkinnällisillä sienillä on tutkimusten ja asiaan perehtyneiden asiantuntijoiden mukaan paljon kehon toiminnoille myönteisiä vaikutuksia. Näihin kuuluu muun muassa seuraavia: anti-inflammatorinen, hepatoprotektiivinen (maksaa suojaava), neuroprotektiivinen (hermoja suojaava), suoliston toiminta, verensokeria tasaava. Tärkeimmät bioaktiiviset ainesosat ovat sienen soluseinämän polysakkaridit, alfa- ja betaglukaanit, mutta myös terpeenit ovat isossa roolissa hyötynsä suhteen.
Sienissä on D2-vitamiinia, jota kissat eivät valitettavasti pysty hyödyntämään, mutta ihmiset ja koirat voivat. Tiesitkö, että D2-vitamiinin määrää sienissä voi lisätä moninkertaiseksi valon avulla? Forever Dog Life-kirjassa on infokohta juurikin tästä. Esimerkkinä käytetyssä siitake-sienessä 15 minuutin valohoito, heltat ylöspäin, nosti D2-vitamiinia jopa 15%. 8 tunnin jälkeen jopa 1150-kertaiseksi. Tämän sähköpostin luettuasi uskon kasvivalosi tai yrttivalosi alla olevan oma nurkka ruokasienillesi.
Eläintutkimuksia aiheeseen liittyen ei löydy pilvin ja pimein, mutta anekdoottisia tuloksia on sitäkin enemmän. Vasta-argumenttina voisi tässä vaiheessa kuulla huudettavan ’Kissat ovat ehdottomia lihansyöjiä, eivät ne ole syöneet sieniä!’ Niin, ei kissa itse, mutta sen syömä saaliseläin on voinut. Tällöin kissa on saanut välillisesti hyötyä, koska saaliseläin on suolistossaan jo rikkonut sienen paksut soluseinämät ja sen kasvien syöntiin erikoistunut vatsa on päässyt vapauttamaan lääkinnälliset ainesosat.
MITEN VALITA LAADUKAS TUOTE
Sienillä on erittäin kova solurakenne, joka koostuu pääosin kitiinistä. Siksi sienet tulee käsitellä tietyllä tavalla, jotta kaikki terveyttä edistävät ainesosat irtoavat niistä. Kun katsot tuotekuvauksia valmistajan verkkosivuilla tai verkkokaupassa, haluat nähdä, että tuote on vähintään kuumavesiuutettu, riippuen sienestä mielellään myös alkoholiuutettu, koska silloin tuotteeseen on saatu loputkin ainesosat siitä mukaan. Jos tuotteessa lukee, että se on vain fermentoitu, ei sillä ole lähellekään niitä vaikutuksia, joita se mainostaa. Pelkkä itiöemän, eli sienen maanpäällisen osan, fermentointi ei riko sienen soluseinämää oikealla tavalla, koska kuumuus puuttuu. Tällöin ei myöskään päästä kiinni kuin murto-osaan niistä ainesosista, joiden takia olet tuotetta ostamassa. Huonolaatuisimmissa tuotteissa sienet on vain jauhettu, jolloin saat toki hyvän kuidun lähteen, mutta siihen se sitten jääkin.
Mysellin (sienen juuririhmasto) lisääminen tuotteeseen on valmistajan kannalta edullista, koska sen kasvatus vie vähemmän aikaa kuin itiöemän kasvattaminen. Ikävä kyllä tämä myös tarkoittaa tuotteen laadun alentamista, koska myselli jauhetaan tuotteeseen kasvualustan kanssa. Kasvualusta on useimmiten jonkinlainen vilja, joten gluteeniherkälle tästä voi tulla isokin ongelma.
Hyvä valmistaja pystyy avaamaan kuluttajalle tuotantotapaa ja pitää esillä kolmannen osapuolen tutkimustulokset koskien mm. jalometallipitoisuuksia.
Ruokasienet tulee aina puhdistaa ja kypsentää ennen syömistä. Sienissä on itiöitä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia, jos sieni syödään raakana. Älä myöskään syötä tai syö itse metsästä poimittuja sattumanvaraisia sieniä, ellet ole kokenut sienestäjä ja tiedä tarkalleen mitä teet. Kypsentäminen tekee sienistä myös käyttökelpoisia keholle, kuten olen jo maininnutkin. Voit siis huoletta tarjota kissallesi syömiäsi ruokasieniä maistettavaksi, kunhan et ole ehtinyt maustaa tai suolata niitä.
Laadukaskaan tuote ei pelasta huonolta ruokavaliolta, oli kyseessä sitten ihminen tai kissa. Lisäravinteista voi toki olla paljonkin apua, mutta parhaan hyödyn saa kun kaikki on kunnossa.
NO MITKÄ SIENET OVAT SITTEN HYÖDYLLISIÄ?
En ole sienitieteilijä, vain innokas kissanomistaja ja ravintoneuvoja, joten otan tähän muutaman sienen, jotka maultaan ovat lukemani sekä kokemukseni mukaan kissoille helpoiten syötettäviä. Sieniuutteita löytyy jauheena sekä nestemäisenä. Voit siis valita omalla kissallesi parhaiten sopivan version. Nestemäiseen uutteeseen ei saa yhtä paljon vaikuttavia aineita, johtuen valmistustavasta. Jos enempi on parempi, ja kissasi suostuu syömään jauhetta sekoitettuna ruokaan, on jauhe silloin paras vaihtoehto.
Cordyceps (Cordyceps sinensis & militaris)
Kiinanloisikka on se kuuluisa zombie-sieni, joka luonnossa ottaa muurahaisesta vallan. Tämä on juurikin Cordyceps sinensis, mutta eri lajeja on monta. Militaris on helppo viljellä kontrolloidussa ympäristössä esimerkiksi riisipedillä. Sinensis ei niinkään. Se on luonnossa todella harvinainen, ja erikoistunut kasvamaan elävässä isäntäeläimessä. Tuote, jossa on käytetty Cordyceps sinensis, on myselliseosta. Ei itse itiöemää/sientä, koska sitä ei pysty viljelemään.
Cordyceps on ykkössijalla kissan terveyden tukemisessa. Kun lukee, mitä kaikkea cordyceps tekee, menevät silmät helposti ristiin, koska lista on niin pitkä. Tärkeimmät hyödyt ovat munuaisten, sydämen ja keuhkojen tukeminen. Moni kissa kärsii ennemmin tai myöhemmin munuaisiin liittyvistä ongelmista – tämän uskon johtuvan pääosin ruokavaliosta - , joten cordyceps on hyvä lisä antaa jo ennaltaehkäisevästi. Cordyceps lisää myös ATP (adenosiinitrifosfaatti) muodostumista solujen energialaitoksissa, mitokondrioissa, joten se auttaa lisäämään elinvoimaa kehossa.
Lion’s mane (Hericium erinaceus)
Siiliorakas tunnetaan hermostoa suojaavasta vaikutuksestaan. Se auttaa uusia hermosoluja kasvamaan, joten sitä voisi kutsua muistisieneksi. Ainakin ihmisissä lion’s mane alentaa lisäksi verenpainetta. Tästä johtuen en itse pystynyt jatkamaan sen käyttöä, koska jo alhainen verenpaineeni putosi lisää. Lion’s mane on myös erittäin hyvä auttamaan suoliston ongelmissa sen anti-inflammatoristen vaikutusten johdosta. Tämän suolistoa korjaavan vaikutuksen olen huomannut omassa kissanpennussani.
Hanabi on ollut kunnon projekti, koska heti saavuttuaan meille hän oli vatsa löysällä suurimman osan aikaa. Melkein kaksi kuukautta meni kokeillessa eri asioita ennen kuin älysin hänen tarvitsevan huomattavan korkean määrän kuitua. Luun määrän nosto ei itsessään korjannut kaikkea, ei myöskään myskikurpitsan lisääminen. Kun yhdistän nämä kaksi asiaa lion’s mane annoksen kanssa, toimii Hanabin vatsa vihdoin normaalisti. Tällä hetkellä kokeilen jättää kurpitsan pois ja annan hieman isomman annoksen tätä sientä. Jäljellä on toissijaisena hoidettavana ihottuma niskassa, joka johtui juurimmiltaan suoliston epätasapainosta.
Tremella (Tremella fuciformis)
Lumisieneksikin kutsuttu tremella on ollut suosittu sen ihoon positiivisesti vaikuttavien ominaisuuksien johdosta. Kuten muutkin sienet, myös tremella tarjoaa paljon muitakin vaikutuksia, mutta tämä on ensimmäisenä silmille pomppaava. Tremellan yksi toinen iso hyöty on neuroprotektiivisuus eli ne, jotka eivät pysty syömään lion’s mane sientä, saavat samankaltaisen hyödyn tästä sienestä.
Kissoilleni en ole tremellaa vielä tarjonnut, mutta oma ihoni on sen käytöstä hyötynyt osana parannettua ruokavaliotani. En muista milloin viimeksi minulla olisi ollut finnejä sen käytön aloittamisen jälkeen. Tremella voi auttaa myös haavojen nopeammassa paranemisessa. Luulenpa alkaa lisääväni tätä Hanabin ruuan sekaan auttamaan niskan ihon paranemisessa.
Tremella ei ole helpoimmasta päästä viljellä, joten hyvän valmistajan löytäminen tuotteen laadun varmistamiseksi on tärkeää.
LYHYT MAININTA MUISTA SIENISTÄ
Chaga (Inonotus obliquus): pakurikääpä tukee suoliston toimintaa ja sisältää kaikista eniten antioksidantteja. Ei ole aito sieni vaan puinen kasvain koivupuun kyljessä.
Reishi (Ganoderma lingzhi): ikuisen elämän sieni. Laajavaikutteinen, voi parantaa unen laatua. Erittäin kitkerän makuinen. Mitä kitkerämpi, sen laadukkaampi tuote. Ei maultaan kissaystävällinen.
Siitake (Lentitula edodes): tekee hyvää suolistolle ja sydänterveydelle.
Turkey tail (Trametes versicolor): silkkivyökääpä on paljon käytetty syövän hoidossa, boostaa immuniteettia
Erilaisia lääkinnällisiä sieniä löytyy niin paljon, ettei tässä sähköpostissa ole tilaa käydä läpi kaikkia. On paljon sellaisiakin, joista en edes itse tiedä vielä tai ne eivät ole vahvasti markkinoilla esillä. Toivottavasti opit tästä jotain uutta, ja voit ajatella voisitko jollain tapaa lisätä näitä terveyttä edistäviä asioita omaasi ja/tai kissasi ruokavalioon. Sähköpostin lopussa olen lisännyt myös muutaman tieteellisen sekä muunlaisen artikkelin, jos haluat niihin syventyä.
Seuraavaan kertaan,
Iida
Först och främst, tack för att du har gått med i detta nya äventyr, som är Kenonai Raws egen nyhetsbrev. Så spännande!
En liten nyhet först. Vi firar på lördag den 30 november en liten bokrelease för ”Karvoihin katsomassa”-boken tillsammans med författarna och nära och kära på Lounasravintola Bistro i Åbo kl. 15. Självklart är även andra välkomna, du får gärna komma och säga hej om du är i Åbo-trakten. På plats kan du även köpa boken signerad om du vill.
Låt oss sedan dyka rakt in i ämnet.
FUNKTIONELLA/MEDICINSKA SVAMPAR
Användningen av svampar i matlagning och för att främja hälsan är inget nytt koncept. Enligt gamla kinesiska skrifter har de använts i tusentals år. I Japan används de fortfarande idag för att behandla cancer. Till och med ismannen Ötzi hade två olika svampsorter i sin väska, en för att tända eld och en för att bekämpa parasiter.
Medicinska svampar har, enligt forskning och experter på området, många positiva effekter på kroppens funktioner. Dessa inkluderar bland annat: antiinflammatoriska, hepatoprotektiva (leverskyddande), neuroprotektiva (nervskyddande), tarmfunktioner och blodsockerreglering. De viktigaste bioaktiva ämnena är svampcellväggens polysackarider, alfa- och betaglukaner, men även terpener spelar en stor roll för deras nytta.
Svampar innehåller D2-vitamin, som tyvärr katter inte kan tillgodogöra sig, men människor och hundar kan. Visste du att mängden D2-vitamin i svampar kan öka många gånger med hjälp av ljus? I ”Forever Dog Life”-boken finns en informationssektion just om detta. Som exempel ökade mängden D2-vitamin i shiitakesvampen med 15% efter en 15 minuters ljusbehandling, med skivor uppåt. Efter 8 timmar ökade det till hela 1150 gånger. Efter att ha läst detta mejl tror jag att du kommer att vilja ge dina matlagningssvampar ett eget hörn under din växtlampa eller örtbelysning.
Det finns inte överflöd av djurstudier på detta ämne, men däremot finns det desto fler anekdotiska resultat. Ett motargument som kan höras är ”Katter är strikta köttätare, de har inte ätit svamp!” Ja, katten själv kanske inte har gjort det, men bytet kan ha ätit svamp. På så sätt har katten indirekt fått nytta av svampen, eftersom bytet redan har brutit ner svampens tjocka cellväggar i sin tarm, och genom sin växtätande mage kunnat frigöra de medicinska ämnena.
HUR MAN VÄLJER EN KVALITETSPRODUKT
Svampar har en mycket hård cellstruktur som huvudsakligen består av kitin. Därför måste svampar hanteras på ett särskilt sätt för att alla hälsofrämjande ämnen ska frigöras. När du tittar på produktbeskrivningar på tillverkarens hemsida eller i en webbutik vill du se att produkten åtminstone är varmt vattenutdraget, beroende på svampen helst även alkoholutdraget, eftersom då får produkten med sig de sista ämnena. Om det står att produkten endast är fermenterad har den inte alls de effekterna som den påstår. Endast fermentering av fruktkroppen (svampens synliga del) bryter inte ned svampens cellvägg på rätt sätt, eftersom värme saknas. Då får du också bara tillgång till en bråkdel av de ämnen du köper produkten för. I de sämsta produkterna har svamparna bara malts, vilket ger en bra källa till fiber, men inte mer än så.
Att tillsätta mycelium (svampens rotstruktur) till produkten är för tillverkaren fördelaktigt eftersom det växer snabbare än fruktkroppen. Tyvärr betyder detta också att produktens kvalitet sänks, eftersom myceliumet mals ner i produkten tillsammans med substratet. Substratet är oftast någon form av spannmål, vilket kan vara ett problem för glutenkänsliga personer.
En bra tillverkare kan förklara sin produktionsmetod för konsumenten och visa upp tredjepartsstudier som bland annat handlar om tungmetallinnehåll.
Matlagningssvampar bör alltid rengöras och tillagas innan de äts. Svampar innehåller sporer som kan orsaka problem om de äts råa. Ge inte heller eller ät själv svampar som plockats vilt, om du inte är en erfaren svampplockare och vet exakt vad du gör. Tillagning gör också svamparna användbara för kroppen, som jag redan nämnt. Du kan alltså tryggt ge din katt de matlagningssvampar du ätit, så länge du inte har kryddat eller saltat dem.
Inte ens den bästa produkten kan rädda en dålig kost, vare sig det gäller en människa eller en katt. Kosttillskott kan självklart vara till stor hjälp, men du får det bästa resultatet när allt är i ordning.
VILKA SVAMPER ÄR DÅ NYTTIGA?
Jag är inte svampforskare, bara en ivrig kattägare och näringsexpert, så här tar jag upp några svampar som enligt min läsning och erfarenhet är de lättaste att ge till katter när det gäller smak. Svampextrakt finns både som pulver och i flytande form. Du kan alltså välja den version som passar din katt bäst. I flytande extrakt får man inte med lika mycket aktiva ämnen på grund av tillverkningsmetoden. Om mer är bättre, och om din katt går med på att äta pulvret blandat med maten, är pulver det bästa alternativet.
Cordyceps (Cordyceps sinensis & militaris)
Larvsvampen är den berömda zombie-svampen som i naturen tar över en myra. Detta är just Cordyceps sinensis, men det finns flera olika arter. Militaris är lätt att odla i kontrollerade miljöer, till exempel på ris. Sinensis är inte lika lätt att odla. Den är mycket sällsynt i naturen och specialiserad på att växa i en levande värd. En produkt som använder Cordyceps sinensis består av mycelblandningar, inte själva fruktkroppen/svampen eftersom den inte kan odlas.
Cordyceps är nummer ett när det gäller att stödja kattens hälsa. När man läser om alla de positiva effekterna av cordyceps kan man bli överväldigad, eftersom listan är så lång. De viktigaste fördelarna är att den stödjer njurarna, hjärtat och lungorna. Många katter lider förr eller senare av njurproblem – vilket jag tror beror främst på kosten – så cordyceps är ett bra tillskott att ge redan som en förebyggande åtgärd. Cordyceps ökar också ATP (adenosintrifosfat) produktionen i cellernas energifabriker, mitokondrierna, vilket hjälper till att öka vitaliteten i kroppen.
Lion’s mane (Hericium erinaceus)
Igelkottaggsvamp är känd för sin nervskyddande effekt. Den hjälper nya nervceller att växa, så den kan kallas minnessvamp. Åtminstone hos människor sänker lion’s mane också blodtrycket. På grund av detta kunde jag inte fortsätta använda den, eftersom mitt redan låga blodtryck sjönk ytterligare. Lion’s mane är också mycket bra för att hjälpa till vid tarmproblem tack vare sina antiinflammatoriska effekter. Jag har märkt den här tarmförbättrande effekten hos min egen kattunge.
Hanabi har varit ett riktigt projekt, eftersom hon direkt när hon kom till oss hade lös mage nästan hela tiden. Nästan två månader gick innan jag insåg att hon behövde en mycket hög mängd fiber. Att öka mängden ben hjälpte inte på egen hand, inte heller att lägga till butternutpumpa. När jag kombinerade dessa två saker med en dos lion’s mane fungerade Hanabis mage äntligen normalt. Just nu försöker jag utesluta pumpan och ge en något större dos av denna svamp. Det återstår att ta hand om ett hudutslag på nacken, vilket ursprungligen berodde på obalans i tarmen.
Tremella (Tremella fuciformis)
Snösvampen, eller tremella, har blivit populär tack vare sina positiva effekter på huden. Som andra svampar erbjuder även tremella många andra effekter, men den här huden-påverkan är den mest framträdande. En annan stor fördel med tremella är dess neuroprotektiva egenskaper, vilket innebär att de som inte kan äta lion’s mane kan få liknande fördelar från denna svamp.
Jag har ännu inte gett tremella till mina katter, men min egen hud har gynnats av användningen som en del av min förbättrade kost. Jag minns inte när jag senast hade finnar sedan jag började använda den. Tremella kan också hjälpa till med snabbare läkning av sår. Jag funderar på att börja tillsätta detta i Hanabis mat för att hjälpa huden på nacken att läka.
Tremella är inte den lättaste att odla, så att hitta en bra tillverkare för att säkerställa produktens kvalitet är viktigt.
Kort om andra svampar
Chaga (Inonotus obliquus): Sprängticka stödjer tarmfunktionen och innehåller de mest antioxidanter. Det är inte en riktig svamp utan en trädtumör på björkar.
Reishi (Ganoderma lingzhi): Den eviga livets svamp. Har många effekter, kan förbättra sömnkvaliteten. Mycket bitter i smaken. Ju bittrare, desto bättre kvalitet. Inte kattvänlig i smaken.
Shiitake (Lentinula edodes): Bra för tarmarna och hjärthälsan.
Turkey tail (Trametes versicolor): Sidenticka är mycket använd inom cancerbehandling och boostar immunförsvaret.
Det finns så många olika medicinska svampar att det inte finns plats i detta mejl att ta upp alla. Det finns också många som jag inte ens känner till än, eller som inte är så starkt marknadsförda. Jag hoppas att du har lärt dig något nytt här och att du kan tänka på om du på något sätt kan lägga till dessa hälsobringande saker i din egen eller din katts kost. I slutet av mejlet har jag också lagt till några vetenskapliga och andra artiklar om du vill fördjupa dig mer.
Vi hörs nästa gång!
Iida
First of all, thank you for joining this new adventure, which is the Kenonai Raw newsletter. How exciting!
To start with, a small announcement. We are celebrating the launch of the ”Karvoihin katsomassa” book with a small gathering among the writers and close ones on Saturday, November 30th in Turku at Lounasravintola Bistro, starting at 3 PM. Of course, others are welcome as well—feel free to come and say hello in person if you’re in the Turku area. You can also buy the book from me at the event, signed, if you’d like.
Now, without further ado, let’s dive into the main topic.
FUNCTIONAL/MEDICINAL MUSHROOMS
The use of mushrooms for health promotion, in addition to cooking, is nothing new. According to ancient writings, they have been used in China for thousands of years. In Japan, they are still used in cancer treatments today. Even Ötzi the Iceman had two different types of mushrooms in his pouch, one for fire starting and the other for combating parasites.
According to studies and experts in the field, medicinal mushrooms have many positive effects on bodily functions. These include, but are not limited to, the following: anti-inflammatory, hepatoprotective (liver-protecting), neuroprotective (nerve-protecting), gut function, and blood sugar regulation. The most important bioactive ingredients are the polysaccharides in the mushroom cell wall, alpha- and beta-glucans, but terpenes also play a significant role in their benefits.
Mushrooms contain D2 vitamin, which cats unfortunately cannot utilize, but humans and dogs can. Did you know that the amount of D2 vitamin in mushrooms can be increased several times using light? This is specifically mentioned in the "Forever Dog Life" book. In an example with shiitake mushrooms, 15 minutes of light exposure with the gills facing up increased the D2 content by 15%. After 8 hours, it was increased by 1150 times. After reading this email, I believe you might want to try growing your food mushrooms under a light or herb lamp in your own little corner.
Animal studies on the topic are not abundant, but there are plenty of anecdotal results. A counter-argument at this point might be, ”Cats are obligate carnivores, they haven’t eaten mushrooms!” Well, not the cat itself, but its prey might have. In that case, the cat would have indirectly benefited because the prey would have already broken down the mushroom’s thick cell walls in its digestive system, and the plant-eating stomach would have released the medicinal components.
HOW TO CHOOSE A QUALITY PRODUCT
Mushrooms have a very tough cell structure mainly consisting of chitin. Therefore, mushrooms must be processed in a certain way for all the health-promoting ingredients to be extracted. When looking at product descriptions on the manufacturer’s website or in online stores, you want to see that the product is at least hot water extracted, depending on the mushroom preferably also alcohol extracted, as this ensures that the remaining ingredients are included. If the product says it’s only fermented, it will not have nearly the effects it claims. Simply fermenting the fruiting body, i.e., the above-ground part of the mushroom, does not break down the mushroom’s cell walls properly because heat is missing. In that case, you will only access a fraction of the ingredients you’re buying the product for. The lowest-quality products simply have the mushrooms powdered, providing a good source of fiber, but that’s all.
Adding mycelium (the fungal root system) to a product is beneficial for the manufacturer because it takes less time to cultivate than growing the fruiting body. Unfortunately, this also means the product’s quality is lower because the mycelium is ground up with its growth substrate. The growth substrate is often some form of grain, so this can be an issue for those with gluten sensitivities.
A good manufacturer will explain the production method to consumers and will display third-party research results, including data on heavy metal concentrations.
Mushrooms should always be cleaned and cooked before eating. Mushrooms contain spores that could cause issues if eaten raw. Also, do not eat or feed random wild mushrooms unless you are an experienced forager and know exactly what you’re doing. Cooking also makes mushrooms more accessible to the body, as I have already mentioned. So, you can safely offer your cat the mushrooms you eat, as long as you haven’t seasoned or salted them.
Even a high-quality product cannot save you from a poor diet, whether it’s for a human or a cat. Supplements can certainly be helpful, but the best benefits come when everything is in balance.
SO WHICH MUSHROOMS ARE THEN USEFUL?
I am not a mycologist, just an enthusiastic cat owner and nutrition advisor, so here I will mention a few mushrooms that, based on my reading and experience, are the easiest for cats to eat in terms of taste. Mushroom extracts are available in both powder and liquid forms. You can choose the version that best suits your cat. Liquid extracts contain fewer active ingredients due to the production method. If more is better, and your cat agrees to eat the powder mixed with food, then the powder is the better option.
Cordyceps (Cordyceps sinensis & militaris)
The Chinese parasitic mushroom is the famous zombie mushroom that takes control of an ant in the wild. This is specifically Cordyceps sinensis, but there are many different species. Militaris is easy to cultivate in controlled environments, such as on rice. Sinensis is not so easy. It is very rare in the wild and specialized to grow inside a living host. A product containing Cordyceps sinensis consists of a mycelium mixture, not the actual fruiting body/mushroom because it cannot be cultivated.
Cordyceps is number one in supporting a cat’s health. When you read about all the positive effects of cordyceps, it can be overwhelming because the list is so long. The most important benefits are supporting the kidneys, heart, and lungs. Many cats suffer from kidney problems sooner or later – which I believe is mostly due to diet – so cordyceps is a good supplement to give as a preventive measure. Cordyceps also increases the production of ATP (adenosine triphosphate) in the cells’ energy factories, the mitochondria, which helps boost vitality in the body.
Lion’s Mane (Hericium erinaceus)
The hedgehog mushroom is known for its nerve-protective effect. It helps new nerve cells grow, so it can be called a memory mushroom. At least in humans, lion’s mane also lowers blood pressure. Because of this, I couldn’t continue using it as my already low blood pressure dropped further. Lion’s mane is also very good for helping with gut issues due to its anti-inflammatory effects. I’ve noticed this gut-healing effect in my own kitten.
Hanabi has been quite a project, as when she first arrived, she had loose stools most of the time. Almost two months passed before I realized that she needed a significantly high amount of fiber. Increasing the amount of bone didn’t fix everything, nor did adding butternut squash. When I combined these two things with a dose of lion’s mane, Hanabi’s stomach finally started working normally. Right now, I’m trying to leave out the pumpkin and give her a slightly larger dose of this mushroom. The only thing left to treat is the rash on her neck, which originally stemmed from an imbalance in her gut.
Tremella (Tremella fuciformis)
Known as snow fungus, tremella has become popular for its positive effects on the skin. Like other mushrooms, tremella offers many other benefits, but its skin-related effects are the most prominent. Another significant benefit of tremella is its neuroprotective properties, meaning those who can’t eat lion’s mane can gain similar benefits from this mushroom.
I haven’t offered tremella to my cats yet, but my own skin has benefited from using it as part of my improved diet. I don’t remember the last time I had pimples since I started using it. Tremella can also help with faster wound healing. I’m thinking about starting to add this to Hanabi’s food to help heal the skin on her neck.
Tremella is not the easiest to cultivate, so finding a good manufacturer to ensure the product’s quality is important.
A brief mention of other mushrooms
Chaga (Inonotus obliquus): Chaga supports gut function and contains the highest amount of antioxidants. It is not a true mushroom but a woody growth on birch trees.
Reishi (Ganoderma lingzhi): The mushroom of eternal life. It has broad effects, including improving sleep quality. It is extremely bitter in taste. The more bitter, the higher the quality of the product. Not cat-friendly in taste.
Shiitake (Lentinula edodes): Good for gut health and heart health.
Turkey Tail (Trametes versicolor): Turkey tail mushroom is widely used in cancer treatment and boosts immunity.
There are so many different medicinal mushrooms that there’s not enough space in this email to go through all of them. There are also many I don’t even know about yet or that aren’t strongly marketed. I hope you’ve learned something new from this and can think about whether you could add these health-promoting elements to your own or your cat’s diet. At the end of the email, I’ve also included some scientific and other articles if you want to dive deeper.
Until next time!
Iida
1) Medicinal Mushrooms: Bioactive Compounds, Use, and Clinical Trials / https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7826851/
2) Functional Components from the Liquid Fermentation of Edible and Medicinal Fungi and Their Food Applications in China / https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10217627/
3) All About Mushroom Extracts: The Good, The Bad, and The Terrible / https://wholesunwellness.com/all-about-mushroom-extracts-the-good-the-bad-and-the-terrible/
4) Mushroom fruiting body vs mycelium: Which one is the best to use in medicinal mushroom products? / https://www.mycotrition.com/2024/04/23/mushroom-fruiting-body-vs-mycelium/
5) How to Identify Myceliated Grain / https://www.realmushrooms.com/how-to-identify-myceliated-grain/
6) Cordyceps militaris as a Bio Functional Food Source: Pharmacological Potential, Anti-Inflammatory Actions and Related Molecular Mechanisms / https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8875674/
7) Enhancement of ATP generation capacity, antioxidant activity and immunomodulatory activities by Chinese Yang and Yin tonifying herbs / https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5689651/
8) Lion’s Mane Mushroom: A Comprehensive Review of Health Benefits Research / https://newhealthjournal.org/news/lions-mane-mushroom-health-benefits-research/
9) Gastroprotective Effects of Lion’s Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats / https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3835629/
10) Extracts from Hericium erinaceus relieve inflammatory bowel disease by regulating immunity and gut microbiota / https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5689651/#:~:text=erinaceus%20extracts%20could%20promote%20the,gut%20microbiota%20and%20immune%20system.
11) A review on the production, structure, bioactivities and applications of Tremella polysaccharides / https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8172338/
12) Medicinal Mushrooms: 7 Kinds and Their Unique Health Benefits / https://www.realmushrooms.com/7-medicinal-mushroom-benefits-for-health/
13) https://leecarrollherbalist.com/blog-articles/
14)The Art of Mushroom Extraction: Methods for Maximum Extract Potency / https://www.realmushrooms.com/mushroom-extraction/