You've got a bone to pick

Feb 28, 2025 3:02 pm

Lihaisat luut jakavat mielipiteitä suuntaan, jos toiseenkin. Uskon suurimmalla osalla jopa raakaruokkivista kissanomistajista olevan jonkinasteista pelkoa, mitä tulee lihaisiin luihin. Tässä uutiskirjeessä käyn syvemmin läpi kissoille sopivia lihaisia luita, miksi niiden syöttäminen on kissalle hyvästä ja miten voit opettaa oman kissasi syömään niitä.




image

Hanabi 5 kk ja viiriäisen rintaneljännes.




MIKÄ ON LIHAISA LUU?


Lihaisa luu on luu, jonka ympärillä on vielä lihaa sekä mahdollisesti myös nahkaa suojana. Kun kissa pureskelee luuta, suojaa liha hampaita. Se toimii niin sanotusti turvatyynynä luun ja kissan hampaiden välissä. Paljasta luuta ei tulisi koskaan antaa kissalle, koska kova luu kovaa hammasta vastaan ei ole hyvä yhtälö. Siinä voi hammas joutua häviölle, varsinkin, jos annettu luu on kovempaa laatua.


Toisenlaiset luut, joita ei tulisi antaa kissalle ovat kypsennetyt luut. Siinä missä raaka luu on pehmeätä ja antaa helpommin periksi, kypsä luu pirstoutuu teräviksi säröiksi. Tämä johtuu kuumennuksen aikana tapahtuneista muutoksista luun proteiineihin ja niiden sidoksiin. Nämä ovat niitä luita, jotka herkästi aiheuttavat puhkeamia suolistossa, koska ne eivät sula enää hyvin, vaan jäävät melko lailla siihen muotoon, jossa kissa ne nielaisi. Kypsennettyihin luihin lasketaan keitetyt, savustetut ja muilla tavoilla kuumennetut luut.




LIHAISTEN LUIDEN HYÖDYT


Kun kissa pureskelee lihaisaa luuta, toimii luu kuten hammasharja. Se raapii hellävaraisesti plakkia pois hampaan pinnalta ja hoitaa samalla myös ikeniä. Valtaosalla kissoista on suun terveyden kanssa ongelmia 3. ikävuoteen mennessä, mikä ei ole millään tavalla normaalia minun mielestäni. Jos kissan on opettanut sietämään hampaiden harjausta, on suun hoito vielä paremmalla mallilla. Hellän hammastahnan voi tehdä itse pienestä määrästä luomu extraneitsytkookosöljyä, johon on sekoitettu pieni määrä probiootteja.


Lihaisat luut toimivat myös ikään kuin kuituna. Ne tuovat ulosteeseen volyymiä ja kiinteyttä. Miten paljon lihaisia luita tulisi antaa, on täysin kissakohtaista. Keskiarvo vaihtelee 6-10% välillä ruuan kokonasmäärästä. Helpointa on seurata kissan ulosteen laatua ja vähentää tai lisätä luuaineksen määrää sen mukaisesti.


Jos haluat päästä laskemaan määrät tarkemmin, tässä on linkki Perfectly Rawsome-artikkeliin, jonka lopussa löytyy laskin: https://perfectlyrawsome.com/raw-feeding-knowledgebase/bone-content-in-raw-meaty-bones/


Kissoille on luontaista pureskella asioita. Se on niillä syvällä geeniperimässä. Lihaisten luiden pureskelu voi siis rauhoittaa kissaa, vapauttaa endorfiineja ja säästää tavaroita hampaan jäljiltä. Pureskelu myös vahvistaa niskan alueen lihaksia leukalihasten lisäksi. Se käy siis vallan treenistä!




SISÄLTÄÄKÖ LUU VAIN KALSIUMIA JA FOSFORIA?


image

Ellun kanat ja munat laidunkukon jalka halkaistuna. Terve rasva on keltaisempaa kuin olemme tottuneet näkemään.


Lyhyesti sanottuna, ei. Lihaisa luu on niin paljon enemmän. Internetissä löytyvän kapean katsannon mukaisesti luuaineksen voi helposti korvata purkista annettavalla kalsiumlisällä. Tällä lähestymistavalla menetetään suurin osa luuaineksen tuomista hyödyistä. Asia erikseen ovat eri kissan sairaudet, joissa fosforin määrää tulee rajoittaa. Silloin lihaisten luiden syöttämistä täytyy harkita tapauskohtaisesti.


Lihaisissa luissa on kalsiumin ja fosforin lisäksi rasvaa luuytimestä, sinkkiä, magnesiumia, booria, mangaania, rautaa, kromia, rikkiä, kollageenia ja yli 60 muuta ravintoainetta. Kaikkia en edes löytänyt listattuna. Nyt sait varmasti jo paremman käsityksen miksi lihaisaa luuta ei voi verrata synteettisesti tuotettuun kalsiumlisään.


Kanan ja ankan jalan luissa on vähemmän kalsiumia, mutta senkin edestä hyviä nivelaineita. Siksi vaihtelu on kissan kannalta hyödyllistä myös lihaisten luiden kohdalla.




KISSALLE SOPIVIA LIHAISIA LUITA


image

Ellun kanat ja munat kasvattama laidunkukko saksittuna osiin.


Koska kissat ovat pieniä, ovat myös niille sopivat lihaisat luut pieniä. Alla listaa sopivista tyypeistä:

  • Kanan kaula
  • Kanan varpaat (riippuen jalan koosta myös jalan varsi käy)
  • Kanan siipi (olkavarreton)
  • Kanan selkäranka ja kylkiluut
  • Pieni kana kaikki osat
  • Silkkikana
  • Viiriäinen
  • Pienet ankan kaulat
  • Ankan jalat
  • Ankan kylkiluut
  • Kanin etujalat
  • Kanin kylkiluut
  • Sammakon reidet


Kissoille voi antaa myös kalkkunan kauloja tai muita isompia luita virikkeeksi. Jos kissa on aggressiivinen jyystäjä, niin siinä tapauksessa suosittelisin harkitsemaan tätä tapauskohtaisesti.


Omille kissoilleni olen antanut myös ankan päitä. Innoissaan he niitä nakersivat, mutta huomasin ainakin ankan kohdalla kallon luiden olevan ohuita ja melko teräviä. Sain olla tarkkana vieressä poistamassa irtopalat heti pois alta. Tästä syystä en antanut niitä paria kertaa enempää. Kanan päitä en ole syöttänyt, joten en osaa sanoa onko niiden kanssa sama juttu. En sano, etteikö ankan päitä voisi antaa, mutta kissan tulisi mieluiten olla taitava luiden syöjä ja omistajan olla vieressä valvomassa tarkkana kuin porkkana.




MILLOIN VOIN ANTAA LIHAISIA LUITA KISSALLE?



Lihaisten luiden esittelyn voi aloittaa jo pentulaatikossa. Kun pennut alkavat kiinnostua kiinteästä ruuasta, ja hampaat ovat puhjenneet, voi pentulaatikkoon antaa ihmeteltäväksi kanan kaulan tai muun vastaavan, pehmeämmän lihaisan luun. Ideana ei ole se, että pennut saisivat kalsiumin tarpeensa tyydytettyä tällä, vaan ideana on opettaa pentuja käyttämään leukalihaksiaan ja miten käsitellä lihaisaa luuta. Näin pentujen saadessa lisää ikää ja kokoa on niiden lihaksisto vahvistunut ja niiden pureskelutaito on jo hyvällä mallilla.


Myös harvahampaiset seniorit voivat hyvin syödä lihaisia luita. Meidän keski-ikäinen herramme Ritchie Ra rakastaa pureskella luita vaikka häneltä on jouduttu valtaosa hampaista poistamaan. Isot poskihampaat ovat kuitenkin jäljellä, joiden avulla hän mutustaa tyytyväisesti menemään.


Aikuinen kissa, joka ei ole koskaan syönyt lihaisia luita, voi olla hyvinkin epäluuloinen niiden suhteen. Riippuen kissan syömistyylistä voit pilkkoa luut pienempiin paloihin tai murskata luun valmiiksi hakkaamalla sitä lihanuijalla. Päälle voi myös ripotella tuttua ruokaa tai hieroa herkkutahnaa. Voit myös pitää kiinni lihaisan luun toisesta päästä, jos pelkäät kissan koittavan nielaista luun kokonaisena.




HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA


image

Viiriäinen sulatettuna.


Kaikki kissat eivät koskaan opi tai suostu syömään kokonaisia, lihaisia luita. Se voi olla laiskuutta, vaisua pureskeluintoa tai yksinkertaisesti mieltymys pehmeään ruokaan. Näillekin kissoille voi antaa luita, mutta jauhetussa muodossa. Kun luu on jauhettu, silloin voi antaa myös isompien eläinten luita, ja näin saa lisää vaihtelua senkin suhteen.


Jos kissalla on huono suun terveys, mahdollisesti heiluvia hampaita tai tulehdus suussa, tulisi tämä hoitaa kuntoon ennen kokonaisten lihaisten luiden syöttämistä. Jauhettua luuainesta voi toki antaa tällöinkin.


Kanan siivet ovat kovempaa putkiluuta, joten en suosittelisi niitä ensimmäiseksi luuksi. Niistä voi kissan pureskellessa katketa isompia paloja luuta irti, jotka olisi hyvä ottaa pois kissan ulottuvilta, jos sillä on tapana "syödä lautanen tyhjäksi".


Pääasiassa kuivamuonaa tai märkäruokaa syövien kissojen mahahapot eivät ole yhtä voimakkaat, joten niille suosittelisin antamaan lihaisia luita harvemmin. Pari kertaa viikossa riittää. Teollisessa ruuassa on jo lisättynä kalsiumia, joten tällä tavoin ei myöskään saa annettua liikaa kalsiumia kissalle.




LOPPUSANAT


Jos et ole vielä syöttänyt kissallesi lihaisia luita, ei hätää. Ei ole liian myöhäistä aloittaa. Kissasi voi olla hyvinkin epäluuloinen, ja se on aivan normaalia. Saatat tulla siihen lopputulokseen, että oman huushollisi laaduntarkastaja pitää vain jauhetusta luusta, koska ei viitsi pureskella kokonaisia luita. Tai yllätyt iloisesti kun uusi kenkäparisi säästyi hampaanjäljiltä, koska kissasi tyydyttää pureskelun tarpeensa antamasi kanankaulan avulla.


Olisi kiinnostavaa nähdä, millainen lihaisan luun syöjä sinun kissasi on. Tägää @kenonairaw mukaan, jos jaat kissasi luuseikkailun Instagramissa tai Facebookissa. 😸🦴


Seuraavaan kertaan!

Iida


--------------------


Köttiga ben väcker åsikter åt båda håll. Jag tror att de flesta kattägare som utfodrar med rått foder har någon form av rädsla när det gäller köttiga ben. I det här nyhetsbrevet går jag mer i detalj om vilka köttiga ben som passar för katter, varför det är bra för katten att äta dem och hur du kan lära din katt att äta dem.



VAD ÄR ETT KÖTTIGT BEN?



Ett köttigt ben är ett ben som fortfarande har kött och även skinn som skydd. När katten tuggar på benet skyddar köttet tänderna och fungerar som en slags "kudde" mellan benet och kattens tänder. Rena ben bör aldrig ges till katten, eftersom hårda ben mot hårda tänder kan skada dem, särskilt om benet är väldigt hårt sort.


En annan typ av ben som inte bör ges till katter är kokta ben. Råa ben är mjukare och ger mer efter, medan kokta ben kan splittras i vassa bitar. Detta beror på förändringar i benets proteiner och bindningar under uppvärmningen. Kokta ben kan orsaka skador i tarmarna, eftersom de inte smälts ordentligt och kan förbli i den form katten sväljer dem i. Kokta ben omfattar kokta, rökta och på andra sätt uppvärmda ben.



FÖRDELAR MED KÖTTIGA BEN


När katten tuggar på ett köttigt ben fungerar benet som en tandborste. Det skrapar försiktigt bort plack från tänderna och vårdar även tandköttet. De flesta katter har problem med munhälsan vid 3 års ålder, vilket jag inte tycker är alls normalt. Om du har lärt din katt att acceptera tandborstning, kommer munvården att vara ännu bättre. Du kan göra en mild tandkräm själv genom att blanda lite ekologisk extra jungfrukokosolja med en liten mängd probiotika.


Köttiga ben fungerar också som en form av fiber. De tillför volym och fasthet till avföringen. Mängden av köttiga ben man ska ge varierar från katt till katt. En genomsnitt är kring 6-10% av hela matmängden. Det lättaste sättet är att följa med avföringens konsistens och minska eller ge mera enligt det.


Om du vill räkna mer noggrant, här är en länk till Perfectly Rawsome-artikel som har en kalkylator i slutet: https://perfectlyrawsome.com/raw-feeding-knowledgebase/bone-content-in-raw-meaty-bones/


Katter har ett naturligt behov av att tugga på saker. Det är djupt inbyggt i deras gener. Tugga på köttiga ben kan lugna katten, frigöra endorfiner och rädda dina saker från tänderna. Tuggandet stärker även nackmusklerna förutom käkmusklerna. Det fungerar som en form av träning!



INNEHÅLLER BENET BARA KALCIUM OCH FOSFOR?


Kort sagt, nej. Ett köttigt ben är så mycket mer. Enligt en snäv syn på internet kan benämnen lätt ersättas med kalciumtillskott från burk. Denna syn missar de flesta fördelarna som benmaterialet erbjuder. I fall där katten har specifika sjukdomar och fosfornivåerna måste begränsas, bör införandet av köttiga ben bedömas från fall till fall.


Köttiga ben innehåller förutom kalcium och fosfor också fett från benmärgen, zink, magnesium, bor, mangan, järn, krom, svavel, kollagen och över 60 andra näringsämnen. Alla dessa har jag inte ens kunnat lista. Nu får du en bättre uppfattning om varför köttiga ben inte kan jämföras med syntetiskt producerade kalciumtillskott.


Kyckling- och ankelben har mindre kalcium, men desto fler bra ämnen för lederna. Därför är variation också fördelaktigt för katter när det gäller köttiga ben.



BEN SOM PASSAR TILL KATTER


Eftersom katter är små, är de köttiga ben som passar dem också små. Här är en lista på lämpliga typer:

  • Kycklinghals
  • Kycklingfötter (beroende på benstorlek, även benet kan fungera)
  • Kycklingvingar (utan axel)
  • Kycklingrygg och revben
  • Liten hel kyckling
  • Silkekyckling
  • Fasan
  • Små ankhalsar
  • Ankben
  • Ankrevben
  • Kaninframskänkor
  • Kaninrevben
  • Grodlår


Katter kan också få kalkonhalsar eller andra större ben som stimulans. Om din katt är en aggressiv tuggare, bör du överväga detta från fall till fall.



NÄR KAN JAG GE KÖTTIGA BEN TILL MIN KATT?


Introduktionen av köttiga ben kan börja redan när kattungarna är små. När kattungarna börjar visa intresse för fast föda och tänderna har brutit fram kan du ge dem kycklinghals eller något liknande, ett mjukare köttigt ben att undersöka. Syftet är inte att fylla kattungarnas kalciumbehov utan att lära dem att använda sina käkmuskler och hur de hanterar ett köttigt ben. På så sätt blir deras muskelstyrka och tuggförmåga bättre när de blir äldre.


Även äldre katter med få tänder kan äta köttiga ben. Vår medelålders katt Ritchie Ra älskar att tugga på ben, även om många av hans tänder har tagits bort. De stora kindtänderna är fortfarande kvar, och han tuggar nöjt.


En vuxen katt som aldrig har ätit köttiga ben kan vara mycket misstänksam mot dem. Beroende på hur din katt äter kan du stycka upp benen i mindre bitar eller krossa dem med en köttklubba. Du kan också strö över känd mat eller gnida på en godispasta. Du kan också hålla i benet för att förhindra att katten försöker svälja hela benet.



VIKTIGA SAKER ATT TÄNKA PÅ


Alla katter lär sig aldrig att äta hela köttiga ben. Det kan bero på lathet, svagt tuggintresse eller en preferens för mjuk mat. För dessa katter kan du ge dem ben i mald form. När benet är malet kan du också ge större djurben och med det få variation.


Om din katt har väldigt dålig munhälsa, lösa tänder eller tandköttsinflammation, bör detta åtgärdas innan du ger hela köttiga ben. Malda ben kan ges även i detta fall.


Kycklingvingar är hårdare rörben, så jag skulle inte rekommendera dem som första ben. Större bitar kan brytas av när katten tuggar, och dessa bör tas bort om katten har tendens att "äta tallriken tom".


För katter som huvudsakligen äter torrfoder eller våtfoder, är deras magsyra inte lika stark, så för dessa skulle jag rekommendera att ge köttiga ben mer sällan. Ett par gånger i veckan räcker. Industrifoder innehåller redan tillsatt kalcium, så på detta sätt kan du inte ge för mycket kalcium.



SLUTSATS


Om du ännu inte har gett din katt köttiga ben är det inte för sent att börja. Din katt kan vara mycket misstänksam, och det är helt normalt. Du kanske kommer att nå slutsatsen att din katt endast gillar malda ben för att den inte orkar tugga hela ben. Eller så blir du positivt överraskad när dina nya skor klarar sig undan tandmärken eftersom din katt tillfredsställer sitt tuggbehov med kycklinghalsen du gav.


Det vore intressant att se vilken typ av köttig benätare din katt är. Tagga @kenonairaw om du delar kattens benupplevelse på Instagram eller Facebook. 😸🦴


Tills nästa gång!

Iida


--------------------


Raw meaty bones divide opinions in many directions. I believe that most cat owners, even those who feed raw food, have some level of fear when it comes to meaty bones. In this newsletter, I will go deeper into the types of raw meaty bones suitable for cats, why feeding them is beneficial for your cat, and how you can teach your cat to eat them.



WHAT IS A RAW MEATY BONE?


A meaty bone is a bone that still has meat around it and possibly also skin as protection. When a cat chews on the bone, the meat protects the teeth. It acts as a kind of cushion between the bone and the cat’s teeth. You should never give a bare bone to a cat, because the hard bone against hard teeth isn’t a good combination. The tooth could lose, especially if the bone is of a harder variety.


Another type of bone that should never be given to a cat is cooked bones. While raw bones are soft and yield more easily, cooked bones break into shards. This happens because of the changes to the bone's proteins and bindings during heating. These are the bones that can easily cause punctures in the intestines because they no longer dissolve properly and remain in the form the cat swallowed. Cooked bones include boiled, smoked, and otherwise heated bones.



BENEFITS OF RAW MEATY BONES


When a cat chews on a raw meaty bone, it acts like a toothbrush. It gently scrapes plaque off the teeth and also takes care of the gums. Most cats have dental issues by the time they reach three years old, which, in my opinion, is not at all normal. If a cat has been trained to tolerate teeth brushing, their oral care will be even better. A gentle toothpaste can be made at home from a small amount of organic extra virgin coconut oil mixed with a small amount of probiotics.


Meaty bones also act as a kind of fiber. They add volume and firmness to the stool. The amount of raw meaty bone to be given varies from cat to cat. The average is between 6-10% of the total amount of food. The easiest way is to keep an eye on your cat's poop consistency and give less or more accordingly.


If you want to calculate things, here is a link to a Perfectly Rawsome article that has a calculator at the end: https://perfectlyrawsome.com/raw-feeding-knowledgebase/bone-content-in-raw-meaty-bones/


It is natural for cats to chew on things. This instinct is deep in their genetic makeup. Chewing raw meaty bones can calm the cat, release endorphins, and save your belongings from tooth marks. Chewing also strengthens the neck muscles, in addition to the jaw muscles. So, it’s practically a workout!



DOES A BONE ONLY CONTAIN CALCIUM AND PHOSPHORUS?


In short, no. A raw meaty bone is so much more. According to a narrow viewpoint found on the internet, the bone material can easily be replaced with a calcium supplement in a can. This approach loses most of the benefits that bone material provides. It’s a different situation when a cat has certain diseases where phosphorus levels need to be restricted. In that case, feeding raw meaty bones should be considered on a case-by-case basis.


In addition to calcium and phosphorus, raw meaty bones contain fat from the marrow, zinc, magnesium, boron, manganese, iron, chromium, sulfur, collagen, and over 60 other nutrients. Not all of them are even listed. Now you likely have a better understanding of why raw meaty bones can’t be compared to synthetic calcium supplements.


Chicken and duck leg bones contain less calcium, but they are rich in joint-supporting substances. That’s why variety is beneficial for cats when it comes to raw meaty bones.



SUITABLE RAW MEATY BONES FOR CATS


Because cats are small, the meaty bones suitable for them are also small. Below is a list of suitable types:

  • Chicken neck
  • Chicken toes (depending on the size of the leg, the leg shaft can also work)
  • Chicken wing (without the shoulder joint)
  • Chicken spine and ribs
  • Small whole chicken
  • Silkie chicken
  • Quail
  • Small duck necks
  • Duck legs
  • Duck ribs
  • Rabbit front legs
  • Rabbit ribs
  • Frog legs


You can also give turkey necks or other larger bones as enrichment. If your cat is an aggressive chewer, I would recommend considering this on a case-by-case basis.


I’ve also given my cats duck heads. They eagerly gnawed on them, but I noticed that at least with ducks, the skull bones are thin and quite sharp. I had to be cautious and remove loose pieces immediately. For this reason, I didn’t give them more than a couple of times. I haven’t fed them chicken heads, so I’m not sure if the same issue applies. I’m not saying that duck heads can’t be given, but the cat should preferably be skilled at eating bones, and the owner should supervise carefully.



WHEN CAN I GIVE RAW MATY BONES TO MY CAT?


You can introduce meaty bones already in the kitten box. When the kittens start showing interest in solid food and their teeth have come through, you can give them a chicken neck or another soft meaty bone to explore. The idea isn’t for the kittens to get their calcium needs met with this, but to teach them how to use their jaw muscles and handle a meaty bone. As the kittens grow in age and size, their muscles will have strengthened, and their chewing skills will be well developed.


Even senior cats with fewer teeth can eat raw meaty bones just fine. Our middle-aged gentleman, Ritchie Ra, loves chewing on bones, even though most of his teeth had to be removed. However, his large molars are still intact, which helps him chew contentedly.


An adult cat that has never eaten raw meaty bones may be quite suspicious of them. Depending on your cat’s eating style, you can cut the bones into smaller pieces or crush the bone by hammering it with a meat mallet. You can also sprinkle familiar food on top or rub some tasty paste on it. You can also hold onto the raw meaty bone by one end if you fear your cat might try to swallow the bone whole.



THINGS TO CONSIDER


Not all cats will ever learn to or agree to eat whole, raw meaty bones. It could be due to laziness, weak chewing instincts, or simply a preference for soft food. For these cats, you can still give them bones, but in ground form. When the bone is ground, you can also give bones from larger animals, providing more variety in that respect.


If your cat has very poor oral health, possibly loose teeth, or an infection in the mouth, this should be addressed before giving whole raw meaty bones. Ground bone material can still be given in such cases.


Chicken wings are harder tubular bones, so I wouldn’t recommend them as the first bone. When a cat chews on them, larger pieces of bone may break off, and these should be removed from the cat’s reach if they have a habit of “cleaning the plate”.


Cats that mostly eat dry food or wet food have weaker stomach acids, so I would recommend giving them meaty bones less frequently. A couple of times a week is enough. Commercial food already contains added calcium, so this way, you also avoid giving too much calcium to your cat.



FINAL THOUGHTS


If you haven’t yet given your cat meaty bones, don’t worry. It’s not too late to start. Your cat might be quite suspicious, and that’s perfectly normal. You may conclude that your household’s quality inspector only likes ground bone because they don’t want to chew on whole bones. Or you might be pleasantly surprised when your new pair of shoes is saved from tooth marks because your cat satisfies its chewing needs with the chicken neck you gave.


It would be interesting to see what kind of raw meaty bone eater your cat is. Tag @kenonairaw if you share your cat’s bone eating adventure on Instagram or Facebook. 😸🦴


Until next time!

Iida

Comments