1-2-3 KlimatSuccé! ClimateGate - känner du till ditt bygges klimatskuld?
May 16, 2024 5:45 am
Hej alla!
Här kommer din veckodos av 1-2-3 KlimatSuccé! En lista med tre saker jag funderat över eller fångat upp under veckan. Dela gärna vidare till dina vänner och kollegor!
1. Transparent Utsläppsrapportering, ClimateGate / BU-Listan
Med kravet på klimatdeklaration vid nybyggnationer, som trädde i kraft 2022, blir byggbranschens klimatpåverkan synliggjord.
Byggutsläppslistan (även känd som BU-listan), uppdateras regelbundet med data från Boverkets klimatdeklarationer, lyfter fram behovet av mer omfattande åtgärder och skapar en plattform för ansvarstagande.
Intressant att se att så många klimatdeklarationer redan har lämnats in (+900st)
Man kan se klimatpåverkan totalt för ett projekt:
eller per m2 BTA:
De flesta projekt i listan verkar ha rimliga CO2-utsläpp, men vi ser här ovan att det definitivt blivit någon miss för projektet uppe i Luleå (kanske växlat ihop ton med kg?). Jämför 259654 kg CO2 / m2 med Boverkets referensvärde på ca 350 kg CO2 / m2 ... (det är ca 70000% fel :D)
Även de andra klimatberäkningarna är väldigt höga per m2, men visst teoretiskt möjliga.
Vilket väcker frågor om hur Boverket kommer granska och verifiera klimatdeklarationerna framöver?
Byggutsläppslistan är ett initiativ som drivs av Architects Climate Action Network (ACAN) i samarbete med Differ. ACAN är ett ideellt nätverk av yrkesverksamma inom den byggda miljön som arbetar för hållbar samhällsbyggnad.
Ni kan läsa mer och kolla på klimatdeklarationer själv här: https://bulistan.se/
Vad tycker ni om tjänsten?
2. Gör det själv: Hämta klimatdeklaration
Om ni själva vill ladda ner klimatdeklarationer från Boverkets hemsida är det bara att ange projektnamnet så skickas den via email. Det går ganska smidigt, förutom att det är lite meckigt att hitta fastighetsbeteckning ibland. Obs begränsat antal nedladdningar per dag (9st) och månad (50st).
Men man får något mer info om hur klimatdatan t.ex. är fördelat per byggdel och hur stor del som är generisk / specifik (EPD:er).
Ni kan göra det här: https://e-tjanster.klimat.boverket.se/hamtaklimatdeklaration
3. ROT: Klimatberäkningar och hållbarhetskrav
Nu har Klimatarena och HS30 släppt de nya klimatberäkningsanvisningar (HGA) för ROT (Ombyggnad och hyresgästanpassningsprojekt).
Med tre olika beräkningsmetoder och tydliga upphandlingsrekommendationer kommer det antagligen bli mycket vanligare med klimatberäkningar för hyresgästanpassningar snart!
Idag görs det inte särskilt ofta klimatberäkningar för dessa typer av projekt eftersom dom är:
små,
har en låg budget och
mycket kortare tidsram
-> vilket gör att de inte kan bära kostnaden för vanliga LCA-beräkningar.
Ett av förslagen är därför att man även tillåter schablonberäkningar per m2.
Men i takt med automatisering och att det blir vanligare och vanligare med dessa HGA-beräkningar kommer vi antagligen inte tillåta det för större projekt länge till. Jag ger det 1 år tills vi har en uppdaterad version 2.0.
Anvisningarna sträcker sig även utöver omfattningen av Boverkets klimatdeklarationer genom att inkludera byggdel 7 och 8 (ytskikt och installationer).
För vissa fastighetsutvecklare är klimatpåverkan från alla hyresgästanpassningar större än nybyggnadsprojekten - så anvisningarna är ett viktigt steg för alla att komma igång och börja minska klimatpåverkan även här.
Jag skrev en kort sammanställning av anvisningarna på Linkedin som ni kan läsa här.
Om ni vill läsa beräkningsanvisningarna i sin helthet hittar ni dom här: https://klimatarenastockholm.se/arbetsgrupp-klimatberakningar/
Vilken punkt var din favorit eller har du tips om andra klimatsmarta spaningar? Jag är alltid tacksam för feedback.
Ha en grym morgon, eller grym kväll, och en grym vecka, och ett grymt liv, och kom ihåg:
Lets go!
Peace,
/Alexander
PS. Vad är ditt favoritställe att bada på?
Fick du detta email vidarebefodrat från en vän eller kollega?
Du kan signa upp på 1-2-3 KlimatSuccé här:
Signa upp här
(det är gratis)
Shalom!